Kişisel Gelişim Nedir? Kişisel Gelişim İpuçları ve Kursları
Kişisel gelişim nedir ? Kişisel gelişim için neler yapılmalı ? Bu yazıda bu soruların cevpaları ve kişisel gelişim kursları hakkında bilgi alın.
Kişisel Gelişim Nedir? Kişisel Gelişim İpuçları ve Kursları
Kişisel Gelişim Nedir ?
Kişisel gelişim, bir bireyin kendi potansiyelini gerçekleştirmek amacıyla belli eylemlerde bulunmasıdır. Bu eylemler bireyin amacına ve bireye göre farklılaşabilir. Örnek verecek olursak kendini iletişim alanında geliştirmek isteyen bir birey iletişim kitaplarını okuyabilir ve seminerlere katılabilir. Öte yandan kendini finansal açıdan geliştirmek isteyen biri yatırım eğitimlerine katılabilir.
Kendini geliştirmek isteyen birey bu eylemleri gerçekleştirmekle beraber sürecin de farkında olmalıdır. Birey bu süreçte güçlü yönlerini keşfeder, hedef belirler ve çalışır.
Bu süreç zorlukları da içinde barındırır. Kişinin motivasyonu değişkenlik gösterilebilir. Bu durumumda kişinin kendisini doğru yönetebilmesi ve merkezinde kalabilmesi önemlidir. Örneğin duygusal zeka konulu eğitimlerden veya profesyonel bir mentordan destek alabilir.
Kendinizi geliştirmek için öyle çaba harcayın ki, başkalarını tenkit etmeye zamanınız kalmasın.
- Mevlana
Bireyin kendi potansiyelini gerçekleştirmesi Abraham Maslow’un teorisine göre her bireyin bir ihtiyacıdır ve barınma ile sevgi gibi temel ihtiyaçlar tamamlandıktan sonra ortaya çıkar. Kendini gerçekleştirme ihtiyacı bireyden bireye farklı şekillerde kendini gösterebilir. Kendini gerçekleştirmek bir insan için ideal bir ebeveyn olmak, başka bir insan içinse başarılı bir öğretmen olmak olabilir.
Kişisel gelişim bireyin tüm hayatı boyunca süren bir serüven olabilir. Farkındalığı yüksek ve gelişime açık bir birey güçlü ve gelişime açık yönlerinin farkında olur. Bu birey gelişim için motive olacağı için farkındalık ve gelişim çabası döngüsel bir süreç haline gelebilir. ‘Kişisel gelişim nedir ?’ sorusunun cevabı belki daha net bir hale gelmiştir.
Kişisel Gelişim için Neler Yapılmalı ?
‘Kişisel gelişim için neler yapılmalı ?’ sorusunun cevabı özetle kişinin kendi güçlü ve gelişime açık yönlerini fark ettikten sonra bir hedef eşliğinde aksiyon almasıdır denebilir. Bu aksiyonlar kişisel gelişim kurslarına katılmak, kitap okumak veya X Akademi gibi online eğitim sitelerinden sertifika almak olabilir ama süreç farkındalıkla başlar. Bu yazımızda hem kişisel gelişim sözleri hem de örneklerle bu süreci inceleyeceğiz.
Farkındalık
İlim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir
- Yunus Emre
Kimilerine göre yolculuğun en önemli kısmı ilk adımıdır, bir binanın ise temelidir. Bireysel gelişim süreci için de aynı mantık uygulanabilir. Kişinin sonraki adımlarda atacağı adımları bu süreçteki analizi şekillendirecektir. Peki farkındalıktan kastımız ne ? Bu yazıda farkındalıktan kastımız kişinin güçlü ve gelişime açık yönlerini doğru ve objektif tespit edebilmesidir. Bir örnek verelim. Kişi verdiği sunumlarda akıcı konuşamıyor veya sunumdaki bilgileri aktarmakta zorluk çekiyor olabilir. Bu durumda mevcut sunum yapma kabiliyetinin gelişime açık olduğunun farkına varabilir. X Akademi'nin online sertifikalı PowerPoint Eğitimi'ne göz atabilir.
Hedef Belirleme
Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.
- Kanuni Sultan Süleyman
Aslında kişisel gelişim süreci ‘Neredeyim ?’ ve ‘Nerede olmak istiyorum ?’ sorularının etrafında şekilleniyor denebilir. Farkındalık kısmında ‘Neredeyim ?’ sorusu cevaplanmıştı. Hedef belirleme aşaması da ‘Nerede olmak istiyorum ?’ sorusunun cevabı olarak değerlendirilebilir
Doğru hedef belirlerken birtakım kriterlere de dikkat edilmelidir. Belirlenecek hedef: spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zaman sınırlı olmalıdır. Bu kriterler için ‘SMART’ akronimi türetilmiştir. SMART hedefler, kişinin doğru aksiyonları alıp kendini değerlendirmesine ve hedefine ulaşmasına yardımcı olabilir. Bununla beraber kişisel gelişim sözleri de hedef için ilham verebilir.
- Spesifik
Spesifik hedef muğlaklığı ortadan kaldırır ve süreç verimliliğini arttırır. Kişinin alacağı aksiyonları doğru belirlemesinde yardımcı olur. Bu kriter 5N1K sorularını göz önünde bulundurarak uygulanabilir. Sunum kabiliyetini geliştirmek isteyen bir kişi hedef beyanına niçin bu hedefi gerçekleştirmek istediğini ve nasıl gerçekleştireceğini ekleyebilir. Başka biri gitmek istediği kişisel gelişim kurslarını ekleyebilir. Sonuç olarak duruma göre hedef ve aksiyonlar değişebilir.
Örnek: Daha anlaşılır ve ilgi çekici sunumlar yapmak için sunum atölyelerine katılacağım.
- Ölçülebilir
Ölçülebilir bir hedef kişinin ilerleyişini objektif değerlendirebilmesini sağlar. Bu kriter için nasıl bir ölçü kullanılacağına karar verilmelidir. Sunum örneğimizden yola çıkalım. Kişi hedef beyanına en az bir dinleyiciden ve mentorundan sunumu hakkında olumlu geri bildirim almayı ekleyebilir.
- Ulaşılabilir
Ulaşılabilir bir hedef, hedefin gerçekçi olmasını sağlar. Tabii ki potansiyelinizi açığa çıkarmak için zorlu bir hedef belirlenebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus hedefin gerçekçi olmasıdır. Yine sunum örneğimizden yola çıkalım. Kişi iş yoğunluğundan ötürü sunum atölyesine haftada iki kez gideceğini hedef beyanına ekleyebilir.
- Zaman Sınırlı
Zaman sınırlı hedef hedefler odağı ve motivasyonu arttırabilir. Kişinin rehavete kapılmasının önüne de geçebilir. Sunum örneğimiz için kişi kendini analiz edebilir. Mentoruna da danıştıktan sonra hedef beyanına zaman sınırını ekleyebilir. Örnek olarak zaman sınırını 3 ay olarak belirleyebilir.
Eylem Aşaması
İnsanın kanadı, gayretidir.
- Mevlana
Kişisel farkındalık ve hedef belirleme süreçleriyle temel atıldı. Temel atmadan sonra eylem aşaması gelmektedir. Sürecin en dinamik bölümü denebilir. Kişi artık hedefine yönelik adımlar atarak hedefine yaklaşır. Hedef aşamasında üç ay boyunca haftada iki kez atölyelere katılacağını hedef beyanına ekleyen kişi disiplinli olarak atölyelere katılır. Veya başka kişisel gelişim kurslarından birine katıldıysa ona devam eder.
Hedeflere göre eylem aşamasının süresi değişebilir. Örnek olarak bir kişi kendini liderlik ve yönetim alanında geliştirmek isteyebilir. Bunun için yönetim prensipleri, strateji ve iletişim alanlarını kapsayan geniş ve uzun bir eğitim programına dahil olabilir. Bu durumda kişi motivasyonunu korumak için neden bu hedefi gerçekleştirmek istediğini kendine hatırlatabilir. Kişisel gelişim sözleri ile motive olabilir. Hedefi de daha küçük alt hedeflere bölebilir. Böylelikle her alt hedef tamamlandıkça motivasyon artabilir ve eylem aşamasının yönetimi kolaylaşır.
Gelişim Aşaması
Işık saçmak için önce yanmak gerekir.
- Mevlana
Gelişim aşaması eylem aşamasında ekilen tohumların büyüdüğü aşamadır. Sunum örneğimizden yola çıkalım. Kişi sunumlarından sonra olumlu geri bildirimler almaya başladığını gözlemliyor olabilir. Bu geliştiğinin bir göstergesidir.
Eylem aşamasının ne kadar verimli ve efektif geçirildiği gelişim aşamasını etkiler. Düzenli ve disiplinli geçirilmiş bir eylem aşamasının kişi üzerindeki etkisi verimsiz geçirilmiş bir eylem aşamasının etkisinden farklı olacaktır.
Gelişim aşamasında kişinin kendine dönüp bakması da önemlidir. Hatırlayacak olursak hedef belirlenirken ölçülebilir olunmasına dikkat edilmişti. Kişi, mentorundan da alacağı görüşle beraber öz değerlendirmesini yapabilir. Hedefine ulaştığını düşünüyorsa bir sonraki hedeflerini belirleyebilir. Eğer hedefine ulaştığını düşünmüyorsa neyi daha farklı yapabileceğini düşünebilir veya mentorundan geri bildirim alabilir. Öz değerlendirme ve geri bildirim sonrasında gerekirse hedefini yenileyerek kişisel gelişim yolculuğuna devam edebilir.
Kişisel Gelişim Alanları Nelerdir ?
Kişisel gelişim, kişinin yetkinliklerini attırıp kendini gerçekleştirebileceği alanları kapsar. Bu alanların bazılarına değinelim.
· Kariyer Alanı
Kişi mesleki becerilerini güçlendirip kariyerine yatırım yapmak isteyebilir. Örnek verecek olursak yönetim, bütçeleme ve liderlik alanlarında yetkinleklerini arttırmak isteyebilir. Liderlik eğitimi için X Akademi'nin Liderlik Eğitimi'ne göz atabilirsiniz.
· Finansal
Kişi kendi gündelik hayatında bütçesini efektif yönetmek ve doğru yatırımlar yapmak isteyebilir. Bunun için profresyonel ve güvenilir finansal okuryazarlık eğitimleri alabilir ve kitap okuyabilir.
· Sosyal
Kişi sosyal yaşantısında etkili iletişim kurmak veya daha etkili e-postalar göndermek isteyebilir. Bunun için etkili iletişim teknikleri ile ilgili kurslara gidebilir. Kitap okuyabilir. Mentorla çalışabilir. Etkili e-posta gönderme kabiliyetinizi geliştirmek için X Akademi'nin Etkili E-Posta Gönderimi Eğitimi'ne bakabilirsiniz.
· Sağlık
Sağlık hayatımızın en önemli parçalarından biridir. Sağlığını iyileştirmek isteyen biri mutlaka profresyonel ve doğru yardım almalıdır.
0 Yorum
Yorum Yapın